Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Προγραμματική συμφωνία σύμπλευσης - οργάνωσης - ανάπτυξης της ποδηλασίας. Επιτέλους ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΞΑΝΑ

24.04.14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η διαφάνεια, η ισονομία, η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία και η ίση αντιμετώπιση σωματείων, αθλητών, προπονητών, υπαλλήλων, παραγόντων, συνεργατών, προμηθευτών κλπ. οφείλουν να αποτελούν το πλαίσιο και τον κανόνα λειτουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

  • Απόλυτη εφαρμογή των νόμων και του Καταστατικού της ΕΟΠ.
  • Aπόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.  Δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά στην Ομοσπονδία σε κανέναν τομέα.  Τα μέλη του Δ.Σ. έχουν απόλυτη και άμεση πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων της ΕΟΠ (Αλληλογραφία, Οικονομικά-τιμολόγια-πληρωμές, Εσωτερική ενημέρωση - Συμβάσεις προπονητών - συμβούλων - προμηθευτών κλπ. Τα Σωματεία - Μέλη έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εγγράφως οποιοδήποτε στοιχείο αφορά την λειτουργία της Ομοσπονδίας και να ενημερωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς υπεκφυγές και κωλυσιεργίες.
  • Αποκατάσταση των σχέσεων της ποδηλατικής κοινότητας που έχουν διαρραγεί τον τελευταίο καιρό. Εξομάλυνση των διαφορών και διενέξεων μεταξύ μελών του Δ.Σ. καθώς και μεταξύ Διοίκησης και εξωτερικών παραγόντων (αθλητών, προπονητών, σωματείων, συνεργατών, προμηθευτών και γενικά φορέων του αθλήματος).  Το άθλημα απαιτεί την συμπόρευση όλων και τον παραμερισμό των προσωπικών διενέξεων και αντεγκλήσεων καθώς και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων της ποδηλασίας. Μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές σε ΕΦΙ και ΑΣΕΑΔ οφείλουν να αποσυρθούν.  Το ίδιο ισχύει για όλα τα πειθαρχικά μέτρα πλην αυτών που αφορούν στην χρήση απαγορευμένων ουσιών.  
  • Επανακαθορισμός της πολιτικής προς τους πιστωτές μας με στόχο την δίκαιη αποπληρωμή των χρεών και την επιλογή της συναινετικής διαδικασίας προς ομαλοποίηση των σχέσεων αλλά και οριστική διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και όχι μετατόπισή τους στο απώτερο μέλλον και στις επόμενες διοικήσεις.
  • Άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με την Πολιτεία και την Διοίκηση του ΟΑΚΑ, προσπάθεια διακανονισμού ή και διαγραφής μέρους του χρέους προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της Ομοσπονδίας.  Εξομάλυνση των σχέσεων με τα Σωματεία-Μέλη μας που απομακρύναμε με άστοχες ενέργειες και αποκατάσταση αυτών που σκόπιμα και υστερόβουλα εκθέσαμε στην ΓΓΑ για λόγους μικροπολιτικής. Τροποποίηση του Καταστατικού, εναρμόνιση με τις διατάξεις του Ν. 2725/99 και των τροποποιήσεών του, μείωση των Μελών του Δ.Σ σύμφωνα με τη δύναμη των Σωματείων-Μελών από 15 σε 11 προς ελαχιστοποίηση των εξόδων και αυστηροποίηση των προυποθέσεων απόκτησης  δικαιώματος ψήφου προς διασφάλιση της αποφυγής ύπαρξης σωματείων σφραγίδων, κάτι που στοίχειωσε τις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς καθόρισε πολλές φορές την εκλογική διαδικασία.  Απόλυτη συνεργασία με την αθλητική ηγεσία, αναλυτική παρουσίαση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων, μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός και προγραμματισμός της λειτουργίας της ομοσπονδίας (τουλάχιστον μέχρι το 2016) και μακροπρόθεσμος για την μεθεπόμενη Ολυμπιάδα που θα τεθεί στην κρίση της Γενικής συνέλευσης των Σωματείων-Μελών μας και θα υλοποιηθεί με ευλάβεια. Τήρηση του προϋπολογισμού και έλεγχος των δαπανών για την εναρμόνιση με τους εγγεκριμένους κωδικούς και πιστώσεις.
  • Ανασυγκρότηση των Τοπικών Επιτροπών με γνώμονα την αξιοκρατική στελέχωση των Συμβουλίων τους με τους άξιους και ικανούς κάθε περιφέρειας, προκειμένου να αναζωπυρωθεί η οργανωτική δραστηριότητα στους επιμέρους πυρήνες του αθλήματος. Έρευνα και επιλογή κατάλληλης εταιρίας ώστε να επιτευχθεί η προβολή και στήριξη του αθλήματος με την ανεύρεση υγιών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν την χορηγική ενίσχυση της ποδηλασίας.
  • Διοργάνωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, ανελλιπώς και κατά τα διεθνή πρότυπα, αναβάθμιση και προώθηση με την ανάθεση σε εταιρία που ειδικεύεται σε παρόμοια ποδηλατικά events (βλ. Γύρο Τουρκίας).
  • Ανοιχτές διαδικασίες σε όλες τις προσλήψεις και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων με βάση τα αντικειμενικά προσόντα και τα κατατεθιμένα βιογραφικά (προπονητές, γυμναστές, νομικός, λογιστής κλπ). Διαφάνεια και αξιοκρατία και στις αποσπάσεις γυμναστών με γνώμονα το συμφέρον του αθλήματος και των τοπικών κοινωνιών (Τοπικές Επιτροπές και Ενώσεις) και όχι απαράδεκτες ρουσφετολογικές επιδιώξεις.
  • Στήριξη των Παγκόσμιων Πρωταθλητών μας (Βολικάκης, Ταμουρίδης, Ηλίας κλπ), παραχώρηση δυνατότητας απόκτησης προσωπικού προπονητή (βλ. Στίβος), επιστημονική υποστηριξη και ιατρική παρακολούθηση.
  • Πρόσληψη και καθιέρωση του Team Manager, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων και θα προγραμματίσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Διεθνών μας με στόχο την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2016 ή σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί ανέφικτο οικονομικά, ανάθεση εφορίας σε άτομα που γνωρίζουν την λειτουργία του αθλήματος και μπορούν να αναλάβουν την στήριξη των εθνικών ομάδων.
  • Εξασφάλιση χορηγών και υποστήριξη των Διεθνών αθλητών μας Ανδρών Elite σε όλα τα επίπεδα (στέγαση- σίτιση -ένδυση-υλικοτεχνικές παροχές). Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για τις υπόλοιπες κατηγορίες με φόντο την Ολυμπιάδα του 2020.
  • Δημιουργία σώματος εκλεκτόρων-προπονητών που θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τους σωματειακούς προπονητές, τις Εθνικές Ομάδες των μικρότερων κατηγοριών. Δημιουργία προπονητικών camps Γυναίκες - Έφηβους με την συμμετοχή των εκλεκτόρων-προπονητών σε κατάλληλες ποδηλατικά περιοχές με το μικρότερο δυνατόν κόστος και συμμετοχή σε αγώνες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων για απόκτηση αγωνιστικής εμπειρίας.
  • Οργανωτική αναβάθμιση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και επιλογή του τόπου διεξαγωγής με γνώμονα την εξασφάλιση κάλυψης διαμονής-διατροφής για τους συμμετέχοντες αθλητές -συνοδούς. Η τεράστια κοινωνική αποδοχή του μέσου, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την δυνατότητα επιλογής των κατάλληλων Δήμων που θα αναλάβουν την κάλυψη του συγκεκριμένου εξόδου ανακουφίζοντας οικονομικά τα Σωματεία-Μέλη μας.
  • Αναβάθμιση και αξιολόγηση των αγώνων που διεξάγονται σε όλη την Επικράτεια με την ίδρυση Σώματος Παρατηρητών που θα αξιολογούν τον κάθε αγώνα με βάση συγκεκριμένη κλίμακα προαπαιτούμενων που θα οδηγούν και στη βαθμολόγηση και πριμοδότηση του κάθε διοργανωτή.  Οι καλύτεροι αγώνες της οργανωτικής βαθμολογικής κλίμακας, θα εντάσσονται, εφόσον το επιθυμούν και οι διοργανωτές τους, στους ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ (έχοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα πληρούν τις προυποθέσεις της ανάπτυξης) και τέλος οι απλοί διασυλλογικοί στους ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥΣ. Οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ αγώνες που εντάσσονται στο καλεντάρι της UCI και αξιολογούνται από αυτήν, ανάλογα με την αξιολόγησή τους θα έχουν και την υψηλότερη βαθμολογία. Έτσι ο κάθε διοργανωτής θα ξέρει εκ των προτέρων τις προδιαγραφές της κάθε διοργάνωσης και την βαθμολογία που θα του αποφέρει αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η μη τήρηση των προδιαγραφών π.χ. Ασφάλειας, παροχών κλπ (υποβάθμιση της κατηγορίας του αγώνα, αφαίρεση βαθμολογίας, μη έκδοση αδείας από την ΕΟΠ). Επανεξέταση του θεσμού των Τοπικών Πρωταθλημάτων και της βαθμολογίας τους με στόχο την αποφυγή αγώνων παρωδίας και την δίκαιη πριμοδότηση όλων των συλλόγων.
  • Επαναλειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Κριτών και απεξάρτηση από την Διοίκηση, τήρηση Καταστατικού και όρων λειτουργίας, αξιολόγηση και τήρηση κωλυμάτων.
  • Δημιουργία Σχολής Προπονητών για ανανέωση του δυναμικού, αντικειμενική επιλογή συνεργατών με βάση τα εχέγγυα και τις επιστημονικές περγαμηνές αυτών και όχι τις προσωπικές εμπάθειες και προτιμήσεις.
  • Επανεξέταση του βαθμολογικού συστήματος των αθλητών και σωματείων, ύστερα από τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και διαφοροποίηση της βαθμολογίας ανάλογα με τις κεντρικές επιδιώξεις της Διοίκησης. πχ. Διαφορετική βαθμολογία για την Ανδρική κατηγορία με αυτή των Μίνι κ.ο.κ.  Ενσωμάτωση της κατηγορίας των Masters στο αγωνιστικό δυναμικό με την βαθμολογική πριμοδότηση των συλλόγων που τους εντάσσουν στο δυναμικό τους και την αναγνώριση των αγώνων που τους αφορούν. Ένταξή τους στην βαθμολογική κλίμακα σε μικρότερη απόδοση.
  • Λειτουργία του θεσμού bicycle for all με διάφορες προωθητικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η τράπεζα των μελών της ΕΟΠ και να αυξηθεί το target group των εν δυνάμει χορηγών του αθλήματος. Αξιοποίηση του Ποδηλατοδρομίου και άνοιγμα στο ευρύ κοινό με την διοργάνωση ειδικών απογευματινών προπονήσεων με συγκεκριμένο αντίτιμο, με στόχο την εκμάθηση του αθλήματος, την απόκτηση θεατών, την διεύρυνση της απήχησης, την προσέλκυση χορηγών, αλλά και την εφαρμογή της πολιτικής των “ανοιχτών σταδίων”.

Το άθλημα και οι αθλητές μας αξίζουν μια επιπλέον προσπάθεια και αν θέλουμε να συμβαδίσουμε με την εποχή μας θα πρέπει να πάρουμε δραστικές αποφάσεις. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή το σύνολο του ποδηλατικού κόσμου θα καταλάβει την κρισιμότητα των καιρών και θα τολμήσει την υπέρβαση και την συμπόρευση. Διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν και θα είμαστε για άλλη μια φορά υπόλογοι για την στασιμότητα και την μιζέρια που βιώνουμε.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Δικονομικά Τερτίπια και απαράδεκτες μεθοδεύσεις Τερζή για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας

Ενημερώνουμε τα Σωματεία-Μέλη και τον κόσμο της Ποδηλασίας ότι κατά την Γενική Συνέλευση της 31.03.2014 που πραγματοποιήθηκε στις  12μμ. κόντρα σε ότι συνηθίζονταν έως τώρα (δηλ. η πραγματοποίηση της συνέλευσης κατά την πρώτη οριζόμενη ώρα σύγκλησης, που ήταν ώρα εργασίας για τους περισσοτέρους των εκπροσώπων) επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η αλλοίωση της βούλησης των σωματείων μελών, η οποία είχε εκφρασθεί κατά τη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου, με την απόρριψη του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού της Ομοσπονδίας.

Η όλη διαδικασία στερούμενη κάθε νομιμότητας όπως  είχαμε εγκαίρως επισημάνει, στιγματίσθηκε και από το γεγονός της  απαράδεκτης υφαρπαγής του δικαιώματος της συμμετοχής στην ψηφοφορία  δύο σωματείων μελών μας, με δικονομικά τερτίπια, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία για την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έτσι κατά το Διοικητικό Συμβούλιο που προηγήθηκε της Γ.Σ. (10πμ) με μοναδικό θέμα την επικύρωση σωματείων, παρουσιάσθηκε από το Προεδρείο στα μέλη , απόφαση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης συμμετοχής στην επερχόμενη Γ.Σ. των σωματείων μελών μας Α.Σ. ΑΚΡΑΤΟΣ και Π.Ε.Σ. Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, την  οποία δεν μας επέτρεψαν ούτε να τη διαβάσουμε προσεκτικά, καθώς  παρόλο που  ζητήσαμε αντίγραφο, δεν μας το έδωσαν.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της αχρειότητας, προκειμένου ο πρόεδρος να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τον απολογισμό και να επιχορηγηθεί από τη ΓΓΑ, επιστράτευσε τα σωματεία Σπαρτιατικός (Πρηστούρης) και Π.Σ.Κορωπίου  που προσέφυγαν εναντίον της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ισχυριζόμενοι ότι κακώς ψήφισαν στην Γενική Συνέλευση της 15-03-14 τα δύο σωματεία που μας στήριξαν (Α.Σ. ΑΚΡΑΤΟΣ και Π.Ε.Σ. Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ), καθώς δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις.

Oι δύο αντίδικοι δηλ. σε αυτή την υπόθεση ήταν από την μία ο Τερζής και από την άλλη ο Πρηστούρης που και οι δύο επιδίωκαν τον ίδιο στόχο, την μείωση δηλ. της δύναμης της αντιπολίτευσης.

Κατόπιν τούτων των απαράδεκτων μεθοδεύσεων, θεωρήσαμε πως η συμμετοχή μας στην Γενική Συνέλευση θα προσέδιδε κύρος στην οπερέτα που είχε σκηνοθετηθεί με τόση διαστροφική επιμέλεια από την πλειοψηφία και έτσι αποφασίσαμε να μην  συμμετάσχουμε.

Εξηγώντας λοιπόν στον φίλο ποδηλατικό κόσμο τους λόγους της αποχής μας και τον τρόπο διαμόρφωσης του 18-0 που άμεσα δημοσιοποίησε η Διοίκηση, Καταγγέλλουμε  για άλλη μια φορά την μεθοδευμένη, τεχνητή απόκτηση  πλειοψηφίας και  εμμένουμε στην θέση μας για το παράνομο της σύγκλησης της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης της 31.03.2014 με το ίδιο θέμα που είχε απορριφθεί στην προγενέστερη Γ.Σ. των Σωματείων – Μελών μας δηλ. του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού.